Publicat în martie 30, 2020
Lifturi pentru Pompieri – Tot ce trebuie să știi

Ce sunt lifturile pentru Pompieri?

Lifturile pentru Pompieri sunt o categorie aparte de ascensoare, folosite în clădiri mai înalte de 40 metri. De ce 40 metri? Aceasta este înălțimea maximă la care poate ajunge autospeciala cu scară telescopică a echipelor de intervenție la incendii.

Aceste lifturi sunt speciale din mai multe puncte de vedere:

În primul rând un astfel de ascensor va deservi toate etajele clădirii în care funcționează. Iată și alte caracteristici:

1. Dimensiunile minime ale cabinei acestor lifturi sunt:

Lățime minimă cabină – 1100 mm

Adâncime minimă cabină – 1400 mm

Deschidere minimă a ușilor 800 mm

Toate cabinele cu dimensiuni mai mari decât acestea pot fi configurate pentru a fi declarate lifturi de Pompieri.

2. Protecția la foc

Un astfel de lift de Pompieri este obligatoriu proiectat și produs din materiale cu o rezistență crescută la foc. Aici e vorba de panourile din care sunt făcute cabinele, ușile de cabină, ușile de palier etc.

Concret cabina va avea pereți confecționati din materiale cu un grad ridicat de protecție la foc. Ușile de palier e obligatoriu să fie cu protecție la foc și radiații minim 120 minute, tip Ei 120. Puțul pentru lifturi de pompieri va trebui confecționat din materiale cu protecție la foc tip E240 (să reziste minim 240 minute).

De menționat este că dacă se instalează un lift de pompieri într-un puț comun cu unul de persoane, cel de persoane va avea obligația să respecte standardul la foc și radiații tip Ei 60 (rezistență 60 minute).

Diferența între clasele de protecție la foc sunt :

  • Clasa E – etanșeitate – protecție împotriva propagării incendiului între etaje (60, 120, 240 minute)
  • Clasa Ei – etanșeitate și rezistența la căldura radiată, pentru a proteja viața celor blocați în cabină. (60, 120,240 minute)

 

3. Protecția Pompierilor – Evacuarea acestora din cabină

În acest caz, lifturile de pompieri se configurează cu 3 elemente de securitate ce vor permite acestora să părăsească cabina în caz de pericol:

  • Trapă de evacuare din cabină (minim 600 mm x 400 mm)
  • Scară telescopică în cabină – pentru a putea ieși prin trapă;
  • Scară telescopică în exteriorul cabinei pentru a putea escalada de pe cabină până la cea mai apropiată ușă de palier.

Tot aici intră și protecția la umiditate a elementelor electrice ale acestor lifturi de Pompieri. De obicei se intervine cu apă și spumă pentru stingerea incendiilor și conexiunile electrice ale liftului de Pompieri trebuie să reziste mai mult timp la umiditate, asigurând funcționarea acestuia.

Lifturile de Pompieri sunt obligatoriu legate la o sursă auxiliară de energie, cu circuit separat pentru a putea fi puse în funcțiune de Pompieri.

4. Sistemul de control al liftului de Pompieri

Lifturile de pompieri sunt proeictate și construite astfel încât ele să funcționeze corect ca lifturi de persoane. În caz de incendiu însă, acestea au un sistem de control ce va prelua numai comenzile date de Pompieri, ignorând astfel comenzile date de alte persoane, în încercarea acestora de a evacua clădirea.

Concret, Pompierul va avea o cheie universală cu care va prelua comanda liftului de Pompieri și va demara procedura de evacuare a persoanelor, animalelor și bunurilor din clădirea afectată.

5. Semnalizarea și comunicații de urgență

Un lift de Pompieri va avea o semnalizarea aparte, pentru a le evidenția echipelor de intervenție că liftul este prevăzut pentru Pompieri. Acesta va avea etichete vizibile cât și săgeți pentru panourile de control ale sursei auxiliare de energie.

Aceste lifturi au obligatoriu și Intercom, un sistem de comunicare între cabină și stația de bază pentru a permite comunicarea cu persoane blocate în cabină în timpul incendiului.

 

Ce reglementări sunt pentru astfel de lifturi

Lifturile pentru Pompieri sunt supuse standardului European SR EN81-72.

Acesta reglementează condițiile minime pentru toate lifturile din Uniunea Europeană și au fost transpuse în legea națională.

Conform acestor standarde, nu se poate proiecta, construi și instala sau autoriza pentru funcționare un astfel de lift pentru Pompieri cu specificații diferite față de standard.

În România, ISCIR reglementează și CNCIR guvernează aplicarea acestor standarde, tot această instituție va veni să acorde autorizația de funcționare numai dacă liftul este conform cu normele, corect instalat și testat.

 

Cum să soliciți un astfel de produs furnizorului tău

Orice furnizor de ascensoare va ști să vă ofere un produs complet, proiectat conform standardelor, cu specificații minime pentru nevoile clădirii pe care o construiți.

Arhitecții de altfel știu exact aceste date, vor lua în considerare toate detaliile când vor proiecta o clădire cu înălțimea mai mare de 40 de metri.

Dimensiunile minime ale puțului pentru lift de Pompieri pot fi cu 10% mai mari față de dimensiunile unui puț pentru lift de persoane. Aici vă recomandăm să luați în calcul și viteza liftului, care, poate solicita un puț cu anumite dimensiuni ca lățime și adâncime dar și ca spații de securitate (inferior și superior).

 

Recomandările noastre

Vă putem oferi spre achiziție lifturi de Pompieri pentru orice tip de clădire, fie rezidențială, comercială sau cu scop medical. Producătorii cu care colaborăm au linii de producție pentru astfel de echipamente și pot livra produse premium la standarde Europene.

În materie de personalizare a cabinelor de lift, nu există restricții. Elementele suplimentare ale lifturilor de Pompieri nu afectează capacitatea de a configura estetica lifturilor.

Pentru proiecte speciale vă recomandăm să efectuați o cercetare temeinică și să apelați cu încredere la consultanții noștri pentru sfaturi și îndrumare.

Puteți contacta un consultant KRONLIFT chiar AICI.

Dacă v-a plăcut articolul îl puteți distribui pe canalele dvs de socializare.

Autor: Silviu Enache

Pin It on Pinterest

Share This